ZSIGMOND VILMOS TEREM​​​

Legnagyobb termünk az egyetlen Szegeden született Oscar-díjasról, Zsigmond Vilmos (1930. június 16. - 2016. január 1.) operatőrről kapta a nevét. Haláláig erős szálak fűzték szülővárosához és a mozihoz. Büszke volt arra, hogy az a terem, ahol kisgyermekként élete első mozifilmjét látta, az ő nevét viseli.

Zsigmond Vilmos 1955-ben a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Illés György tanítványaként végzett operatőrként. 1956 októberében több főiskolai társával kint forgatott Budapest utcáin, novemberben Kovács László operatőrrel – a táskájukban csaknem tízezer méter filmanyaggal – elhagyta Magyarországot. Ezek a felvételek bejárták a világsajtót. Kezdetben laborokban dolgozott, fotózott, oktatófilmeket készített, dokumentumfilmekben és reklámfilmekben kapott feladatokat. Felfigyeltek a tehetségére, és rövidesen híres rendezőkkel és színészekkel forgatott. 1978-ban a Steven Spielberg rendezte Harmadik típusú találkozások című filmjéért elnyerte a legjobb operatőri munkáért járó Oscar-díjat.

Befogadóképesség: A földszinti nézőtéren 332 ülőhellyel és 2 kerekesszékes vendég számára biztosított hellyel várjuk nézőinket. Az erkély 180 fő befogadására képes. 2 db 2 fős VIP-páhollyal is rendelkezünk, melyek a vetítések során nem kerülnek értékesítésre.

Vászon: Ez az ország egyik legnagyobb filmvászna, mérete 15 x 6.5 méter, motoros függöny választja el a nézőtértől. A vászon mögött elektromos kiállások vannak.

Vetítőgép: Christie ® CP4230 4K digitális vetítő, DCP vetítésre alkalmas.

Hangtechnika: Dolby 7.1 és 5.1 hangrendszer JBL ® hangfalakkal, egyidejűleg 4 darab Sennheiser rádiófrekvenciás mikrofon maximum 1,5 óra üzemidővel.

Fénytechnika: 4 darab Varytec LED Theater Spot 100-as reflektor 3000K-es színhőmérséklettel (melegfehér), 12 darab változtatható színű LED reflektor, 1 darab Eurolite DMX Move Control 512 DMX pult, 1 darab ADJ WiFly DMX vezérlővel. (A fénytechnika a terem bármely pontjáról irányítható.) A termet hang- és fényzsilip választja el a mozi aulájától.

Színpad: magassága 1 m, területe 16 x 3.3 méter. A színpad tartozéka 4 db stagebox egyenként 6 darab 16A-es csatlakozóval.BALÁZS BÉLA TEREM​​​

Középső méretű termünk névadója a szegedi születésű, világhírű filmesztéta és író, az egyetemes filmelmélet úttörője, Balázs Béla (1884. augusztus 4.- 1949. május 17.). A róla elnevezett díj a magyar filmes szakma egyik legfontosabb elismerése. Bartók Béla két korszakos zenedarabja (A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi​​​​) az ő szövegei alapján készült. Olyan rendezőknek írt forgatókönyveket, mint Georg Wilhelm Pabst, Leni Riefenstahl, Paul Czinner, Radványi Géza. Utóbbival közös filmje, az 1948-as Valahol Európában máig népszerű, újabb filmalkotásokra (pl. Török Ferenc: 1945) és feldolgozásokra inspirál.

Technikai leírás: A második emeleten található teremben 96 nézőt és egy kerekesszékes vendéget tudunk fogadni. Az emelkedő nézőtérről a legkisebbek is jól látják a szemmagasságban lévő vásznat.

A vetítéstechnika Christie ® CP2230 2K digitális vetítő (DCP vetítésre alkalmas), a hangrendszer Dolby 7.1 és 5.1. A programokhoz egyidejűleg 3 darab Sennheiser rádiófrekvenciás mikrofont tudunk biztosítani maximum 1,5 órás üzemidővel. A vászon felülete 7,5 x 3,4 m.CSŐKE JÓZSEF TEREM​​​


Legkisebb, családias hangulatú termünk névadója a szintén szegedi születésű, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, Csőke József (1927. június 27.- 2012. május 3.). Mintegy hétezer filmriportot és több mint négyszáz sport-, dokumentum-, ismeretterjesztő és oktatófilmet készített. A Magyar Filmhíradó rendezőjeként Csőke József az 1950-es évektől számos olimpiai játékot, magyar sportsikert, fizikai kísérletet, művész- és városportrét, művészeti eseményt (köztük a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásait) örökített meg. Különösen emlékezetes az 1953-as legendás 6:3-as angol-magyar focimeccset bemutató riportfilmje, Az évszázad mérkőzése, melyet százezrek láttak a magyar győzelem után. A több száz felvételt tartalmazó filmes hagyaték kezelője a Belvárosi Mozi.

Az 51 főt és 1 kerekesszékes nézőt befogadó termünket főként az art filmeket kedvelők látogatják.

A vetítéstechnika Christie ® CP2215 2K digitális vetítő, mely DCP vetítésre alkalmas és Dolby 5.1 hangrendszer. A vászon felülete 6,5 x 3 m.

​​