Sajtóközlemény
Új attrakciókkal várja a látogatókat a szegedi Belvárosi Mozi
2020.07.16.Elkészült „A 100 éves Belvárosi Mozi turisztikai fejlesztése” projekt keretében megvalósuló VR Élménytár. Ezzel lezárult a közel 1 milliárd forint európai uniós és Szeged Megyei Jogú Város támogatásából újjászülető intézmény átalakulásának második üteme, és július 17-től birtokba vehetik a látogatók a kétemeletnyi szórakozást nyújtó látnivalókat. A projekt még tartogat meglepetéseket, a teljes befejezés szeptemberben várható, a mozi századik születésnapjára.

Tavaly januárjában zárt be a Belvárosi Mozi, majd a 11 hónapig tartó építési munkálatokat követően decemberben átadták a közel 1 milliárd forint európai uniós és Szeged Megyei Jogú Város támogatásából megszépült filmszínházat. A fejlesztés első ütemében megvalósult a 100 éves épület teljes körű felújítása, energetikai fejlesztése és akadálymentesítése.

A második ütem keretében az eredetileg március végére tervezett turisztikai attrakciók átadását sajnos a kialakult vírushelyzet miatt el kellett halasztani. A mozi munkatársai és a fejlesztők is tettre készen várták azt a pillanatot, amikor elkezdhetik újra a helyszíni szerelést. A júniusi korlátozások feloldását követően teljes gőzerővel folytatódott a munka, és július 17-től a Belvárosi Mozi VR Élménytárral kibővülve várja a vendégeket.

Filmtörténeti kiállítás a hely szellemében

Az első emeleten kapott helyet a Filmtörténeti kiállítás, ahol egy teljesen egyedülálló, 360°-os, Zsigmond Vilmos életét bemutató impozáns VR film is csábítja a látogatókat. A kiállítás a Belvárosi Mozi történetét és a mozgókép fejlődését kíséri végig a némafilmtől a 3D-s virtuális valóságig. Korabeli plakátok, legendás sztárok fotói és muzeális vetítőgépek vezetnek el a legkorszerűbb digitális technikáig, miközben a látogató megismerkedhet a három szegedi kötődésű filmalkotó, Zsigmond Vilmos, Balázs Béla és Csőke József munkásságával is. A látogatói élményt okos telefonról indítható múzeumi guide is színesíti, a kisebbeknek és játékos kedvű felnőtteknek pedig szellemvadász applikáció is elérhető.

Egyedülálló VR kisfilm

A Filmtörténeti kiállítás csúcspontja a Magyarországon egyedülálló, kizárólag a szegedi Belvárosi Moziban látható „A fény mestere” című VR rövidfilm. A legnagyobb hatású magyar operatőrnek emléket állító, a magyar filmgyártásban is újdonságnak számító VR technikával készült kisfilm Zsigmond Vilmos – a szegedi születésű, operatőri munkájáért Oscar-díjban részesülő művész – életének pár ikonikus jelenetét idézi meg. A történet dramaturgiai keretét egy családi emlék adja: 16 éves korában az ifjú Vilmosnak a vásárban megjósolta egy cigányasszony, hogy egyszer híres ember lesz. Az alkotók tovább gondolták az egykori beszélgetést, és játékos módon kibővítették egy képzeletbeli utazássá, amelynek során Vilmos és a Fény – ami az operatőr legfőbb eszköze és szövetségese – örök barátságot kötnek. A 360°-os VR technika minden korábbinál hatásosabb valóságélményt nyújt a nézőnek.

VR Game Room és VR Cinema a család minden tagjának

A VR Game Room és a VR Cinema a megújult épület harmadik emeletén lett kialakítva, ahová az átalakítás óta már lifttel is fel lehet jutni. Két játékállomás és öt függőszék várja a látogatókat, ahová 50 perces időközökben lehet időpontot foglalni. A kínálatban közel 100 folyamatosan frissülő VR film, és a legújabb VR játékok szerepelnek. A VR Élménytár kilenc év alatti gyerekeknek nem ajánlott. Kilenc és tizenkét év között csak felnőtt kísérettel látogatható. A filmek úgy lettek összeválogatva, hogy a család minden tagja találjon magának témát.
Sajtóközlemény
Birtokba vették a szegediek szeretett mozijukat
2019.12.18.Nagy várakozás előzte meg a szegedi Belváros Mozi szerdai átadását. Több száz meghívott vendég és érdeklődő jött el a megnyitóra, ahol ajándék karácsonyi filmvetítésen vehettek részt. 11 hónap után fogad ismét látogatókat a közel 1 milliárd forint európai uniós és Szeged Megyei Jogú város támogatásából megújuló filmszínház. A decemberi megnyitóval a fejlesztés első üteme zárult le; megvalósult az épület teljes körű felújítása, energetikai fejlesztése és akadálymentesítése.

A jövőre 100 éves Belvárosi Mozi két pályázatból összesen 762,32 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert energetikai korszerűsítésre és turisztikai fejlesztésekre. Szeged Megyei Jogú Város 167.398.646 Ft-önerőt bocsájtott az építkezés rendelkezésére.

A megnyitón Botka László polgármester köszöntötte a vendégeket és kiemelte, hogy a mozi 1920-as átadása óta most került sor először ilyen nagyszabású, az épület minden részletét érintő munkálatokra. Büszke lehet rá minden szegedi, hogy a Belvárosi Mozi az ország egyik legszebb, műemléki védettség alatt álló mozija.

Az ünnepélyes szalagátvágáson Botka László mellett Jávorszky Iván a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont ügyvezető igazgatója, Szabó Éva Andrea a Belvárosi Mozi vezetője és Szentesi Zsolt a kivitelező Dél-Konstrukt Kft. főépítésvezetője közreműködött.

Az elmúlt 11 hónapban az épület rekonstrukciója során megtörtént az épület energetikai modernizációja. A műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve hőszigetelést kaptak a külső falak és a tetőfödémek, valamint felújították a nyílászárókat. A tetőre 150 m2 napelem panel került. Az energetikai beruházásnak köszönhetően 45%-os gáz- és villamosenergia megtakarítást érhető el. Az energiatakarékosság jegyében megújult a szellőztetőrendszer és a világítás is.

A legszembetűnőbb változás, hogy az átalakítások során tágas terek nyíltak meg a látogatóközönség számára. A falak és berendezések világos, visszafogott színvilága a régi idők eleganciáját idézi. Újdonság, hogy az ötszintes épület a pincétől a padlásig akadálymentesen, lifttel is megközelíthető.

Az ország legnagyobb moziterme, a Zsigmond Vilmos terem 21. századi hangrendszert, hangszigetelést és vetítővásznat kapott. Az új filmvászon jelenleg a második legnagyobb mozivászon hazánkban. Nagyobb lett a színpad is, ami a koncerteknek és élő előadásoknak biztosít kedvezőbb feltételeket A falakat új burkolat borítja, a nézők kényelmét vadonatúj, királykék székek szolgálják. A Balázs Béla terem és a Csőke József terem ezentúl belülről, közvetlenül is elérhető lesz a nézők számára.

A fejlesztés második ütemében tavaszra elkészülnek a turisztikai látványosságok és megnyílik a VR Mozi és Filmes Élménytár, valamint egy VR Game Room is helyet kap az épületben.

A december 18-i megnyitó egybeesett a Star Wars záró epizódjának a Skywalker Kora premier előtti vetítésével, ami a Star Wars rajongóknak külön örömet jelentett.

Ennél szebb ajándékot nem is kaphatnának a szegediek karácsonyra.

További információ

Jávorszky Iván
ügyvezető igazgató
javorszkyivan@ihrk.hu
Szabó Éva Andrea
mozivezető
belvarosimozi@ihrk.hu
A 100 éves Belvárosi Mozi turisztikai célú fejlesztéseKedvezményezett neve: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
A projekt címe és célja: A 100 éves Belvárosi Mozi turisztikai célú fejlesztése
A támogatás mértéke: 100 %
Támogatás összege (bruttó): 486.536.600 Ft
A projekt pályázati azonosító száma: TOP-6.1.4-16-SG1-2018-00002

A projekt tartalmának rövid bemutatása:
„A 100 éves Belvárosi Mozi turisztikai célú fejlesztése” projektben a pályázó Szeged Megyei Jogú Városa olyan módon kívánja fejleszteni a Belvárosi Mozit mint turisztikai desztinációt, hogy a fiatalságnak is vonzó módon, élményszerűen, a XXI. századi technológiák segítségével tudja bemutatni a filmtörténet jelenét, múltját és jövőjét, különös tekintettel a három kiemelt szegedi alkotó, Zsigmond Vilmos, Balázs Béla és Csőke József munkásságára és személyük, szakmai munkájuk pozicionálására. Mindezek bemutatására új kiállítótér kerül kialakításra, ahol a látványelemek megjelenítésében jelentős szerepet kap a VR (Virual Reality – virtuális valóság) és AR (Augmented Reality – kiterjesztett valóság). A látogató a belépéstől újabb és újabb élményekkel találkozik, mindez energiatakarékos és akadálymentes környezetben. Az új attrakciók mellett, a kulturális programok infrastrukturális hátterének korszerűsítésére is sor kerül. 

A projekt kiemelt céljai:

 • Megismertetni a filmtörténet fontosabb mérföldköveit, megmutatni a filmkészítés jelenének izgalmát a kívülállók számára, és a közeli jövő high-tech eszközeit emberközelbe hozni.
 • A látogató megtapasztalhassa azt a forradalmi átalakulást, amely a virtuális valóság technológiáinak belépésével a mozgóképfogyasztásban zajlik.
 • A kiállítás ne csak egyszeri élmény legyen, hanem egy "ablak az új generációs mozira", amelyen újra és újra keresztülnézve mindig újabb élménnyel gazdagodik a látogató, azaz a kiállításnak visszatérő közönsége alakul ki.
 • Szeged újabb turisztikai látványossággal bővüljön, olyan interest point-tal, amelyet az összes turista információs felületen keresztül kommunikálni tudunk, amely vonzó látogatási célpontként tovább emeli Szeged Városának vonzását a látogatók számára.

A 100 éves Belvárosi Mozi energetikai korszerűsítéseKedvezményezett neve: Szegedi Rendezvény – Médiaközpont Nonprofit Kft.
A projekt címe és célja: A 100 éves Belvárosi Mozi energetikai korszerűsítése
A támogatás mértéke: 100 %
Támogatás összege (bruttó): 275.783.500 Ft
A projekt pályázati azonosító száma: TOP-6.5.1-16-SG1-2018-00002

A projekt tartalmának rövid bemutatása:
Kedvezményezett a projekt során a Belvárosi Mozi 6720 Szeged, Vaszy Viktor tér 3. alatti meglévő, működő mozi épület komplex műszaki korszerűsítését valósítja meg:

 • épületszerkezetek korszerűsítése;
 • szellőzőrendszer felújítása;
 • külső falak hőszigetelése;
 • tetőfödémek (padlástéri födémek) hőszigetelése;
 • nyílászárók felújítása, a megmaradó eredeti nyílászárók kiegészítése új, hőszigetelt üvegezésű szárnyakkal;
 • az épületben a meglévő csatornahálózat felújítása és a műemléki adottságok figyelembe vételével,
 • a világítás energiatakarékos átalakítása új csillárok, falikarok cseréjével és az épület minőségéhez illő új szerelvények beépítésével.
 • a műemlék adta kereteken belül biztosítani kell lehetőség szerint a teljes akadálymentesítése (vakok, gyengén látók és hallássérültek számára is akadálymentesíteni kell): az összes mozi terembe biztosítani kell mozgássérültek számára is a bejutást, továbbá egy akadálymentes illemhelyet kialakítása. A jelenlegi elavult illemhelyek helyére kerül az akadálymentesítéshez szükséges felvonó. Az akadálymentesítés részeként a színpad területe is elérhetővé válik mozgássérültek számára is.
 • A Balázs Béla terem jelenleg csak kerülő úton érhető el, a Csőke József terembe pedig csak az utcáról lehet bejutni. Meg kell oldani mindkét terem zárt, belső megközelíthetőségét a bejárati tér felől.
 • Az épületben a tervezett gépészeti korszerűsítéssel kiürül az előcsarnok és az iroda alatti pince. Az előcsarnok felől elérhetővé kell tenni ezt a helyiségsort is.
 • A nézőtér emeletén a jelenlegi fa szerkezetű nézőtér helyett vasbeton szerkezet kerül beépítésre. A ferde vasbeton födémre a lépcsőzetes sorokat a jelenlegihez hasonlóan, fa szerkezettel kerül kialakításra, mert így megmarad a lehetőség a sortávolság illetve a szék elrendezés későbbi egyszerű megváltoztatására. A projekt részeként sor kerül a nézőtér falburkolatának és a burkolat mögötti hangelnyelő réteg teljes cseréjére is.