DERÉK EMBEREK
Oameni de treabă

bolgár, román film, dráma, thriller, vígjáték,

105 perc
rendező:
Paul Negoescu
szereplők:
Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian, Crina Semciuc
Paul Negoescu az új román fekete vígjáték egyik mestere. Két sorsjegy című 2016-os komédiája három szerencsés szerencsétlen fickóról hatalmas közönségsiker, és a kevés nyereséges román film egyike lett hazájában. Folytatása épp idén készült el, de most nem azt, hanem a rendező tavalyi filmjét nézhetjük meg, a Derék emberek című társadalmi szatírát, amely számos elismerést kapott. Egyebek mellett idén nyolc kategóriában nyerte el a GOPO-t, a román nemzeti filmdíjat, például a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért.
A GOPO-díjazottak között volt a főszerepet alakító Iulian Postelnicu is, aki egyszerű, kiégett falusi rendőrt játszik. Hősünk, Ilie nem szeretne mást csak megszerezni egy gyümölcsöst, ahol békében élhet. Az ország keleti határán, olyan vidéken szolgál, ahol a korrupció és csempészet életforma, s amelynek rendszerében ő is kényszerű együttműködő, éppen a szinte elérhetetlen álom, a gyümölcsös majdani megvásárlása érdekében. Most azonban egy erőszakos eseménysorozat hatására kénytelen újraértékelni döntéseit.
„A Derék emberek főszereplője egy valóságtól elrugaszkodott, önmaga által teremtett illuzórikus világban él. […] Úgy gondolom, életünk során mindannyian kerültünk már hasonló helyzetbe, ám »hősünk« esetében a valóságra való ráeszmélés villámcsapásszerű, erőszakos és olykor meglehetősen komikus” – mondja Paul Negoescu.
Jelenleg nincs műsoron, nézz vissza később!