Mai műsor

< 2016. julius 30. - szombat >

heti áttekintő

Jelenlegi hely

Rendezvények

Hieronymus Bosch halálának 500. jubileuma alkalmából a madridi Prado Múzeum egy nagyszabású tárlattal emlékezett a kiváló mesterről. A németalföldi festő, a művészettörténet talán legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett alakja. Festményeinek fő témája az emberi bűnök, gyengeségek bemutatása és ostorozása. Alkotásain a szimbolikus alakok és tárgyak olyan összetett, eredeti és fantáziadús ikonográfia részei, amelynek értelme még a saját korában is sokszor homályos maradt.


A művészportréiról méltán hres filmrendező, forgatókönyvIró és producer, Phil Grabsky a világ mozijain és tévécsatornáin keresztül a széles nagyközönségnek bemutatja a XIX. század legjelentősebb zeneszerzőjét, Frédéric Chopint.


Kr. e. 79-ben mintegy 12 óra leforgása alatt Pompejit és Herculaneumot, két, Nápolytól délre fekvő, apró római várost maga alá temetett a Vezúv kitörése. 30 kilométer magasba csapott fel a vulkáni hamu, és 32 kilométeres körzetben beterítette az eget. A gomba alakú felhő a környező falvakra, városokra hullatta hamuzáporát. Több mint 1000 ember, az otthonaikkal és a javaikkal együtt, több mint 1500 évig feküdt alatta.
A kiállításon a pompeji és herculaneumi emberek utolsó két napját követhetjük nyomon.