Mai műsor

< 2017. junius 23. - péntek >

heti áttekintő

Jelenlegi hely

A New York-i Metropolitan Szegeden

 
Egy fantasztikus este emlékéből született az ötlet: 2003-ban David Bowie londoni koncertjét 20 ország 88 mozijában vetítették élőben. Ami működött a könnyűzenében, miért ne működne az operában is? – gondolta Julie Borchard-Young, aki ma a The Met – Live in HD nemzetközi igazgatója.

A kifejezés, „The Met – Live in HD” bombaként robbant, amikor először megjelent a köztudatban. Kilépve a szentélyek szentélyéből az opera a mozilátogató nagyközönséget akarja meghódítani? Márpedig ez történt, a 2006/07-es évadban az operaház repertoárjának hat darabját csúcsminőségű, élő közvetítésben láthatta és hallhatta több nagy amerikai mozi közönsége. A siker akkora volt, hogy a következő szezonban már nyolc előadást közvetítettek háromszor annyi helyszínre.

 

2008 nyarán merült fel először annak lehetősége, hogy a MET operaelőadásait a szegediek is élő, digitális adásban nézhessék, ám a technikai felszerelés akkor még nem felelt meg a világ legnagyobb hírű operaháza által állított szigorú követelményeknek.
 
A mozi korszerűsítésével, a nagy felbontású HD (High Definition) projector beszerelésével, a hatalmas, tökéletes képminőséget adó vetítővászonnal, az 5.1-es Dolby hangrendszerrel azonban lehetővé vált, hogy a szegediek is bekapcsolódjanak az adásba, amely Észak-Amerikában több mint egymillió emberhez jutott el, és Amerikán kívül Kanada, Európa, Ázsia és Ausztrália immár 800 helyszínén fogható. A műholdról sugárzott adások vételéhez csupán egy műholdvevőt kell beszerezni.
 
Magyarországon a budapesti Művészetek Palotájában tekinthették meg  először a rajongók az igazi csemegéket, világsztárokat felvonultató előadás-sorozatot a 2008/09-es évadban. 
2009. október 10-étől Szeged és a térség operabarátai is részesei lehetnek a 17 országban fogható adásnak. Sokan a legmerészebb álmaikban sem gondolták, hogy valaha is eljutnak a Metropolitan Operába, arra pedig végképp nem, hogy akár egy évad összes előadását láthatják és hallhatják. Igaz, az élő színház varázsa nélkül, a kép- és hangminőség viszont olyan, amilyet valószínűleg csak a MET legdrágább, legjobb helyeiről élvezhetnének. Mindezt egy töredékéért annak, amibe egy ottani belépőjegy kerül.  A 3 vagy 4 előadást tartalmazó bérletet ára még kedvezőbb.
Az előadásokat mindig szombatonként közvetítik, és úgy alakították a kezdést, hogy az európai nézők a színházakban megszokott este hét órától élvezhessék a műsort. (Az ettől eltérő időpontokat jelezzük.)