NYITOTT AKADÉMIA - Dr.Almási Kitti: Bátran élni

Beléőjegy: 2.300-Ft, kapható  a pénztárban és a Nyitott Akadémia oldalán online fizetéssel.

Pénztárunkban csak készpénzt és bankkártyás fizetést tudunk elfogadni erre az előadásra!

A jegyek nem helyreszólóak!

2. SLOW HÉTVÉGE

„WIFI NINCS. BESZÉLGESS!” (kocsma felirat)

Belvárosi mozi, 2015. január 24-25.

Egy hétvége a lassulás jegyében a Belvárosi mozi összes zeg-zugában.

Együttműködő partnerek: Somogyi-könyvtár, MASZK Egyesület, SZTE Kulturális Iroda, D2-  Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont, Déri Miksa Szakközépiskola, Ibos Éva művészettörténész, Szilasi László író, Őrangyal Gasztroház  Étterem,  SZÖFCE – Tudatos Életmód Klub, „Lélekfürdetők”, Égigérő …

A slow filozófia alapja a tudatosság, nyitottság, őszinteség és közösség. A mozgalom 1986-ban indult el Olaszországból, amikor egy olasz gasztronómus, Carlo Petrini tiltakozott egy McDonald’s megnyitása ellen a római Spanyol  Lépcsőknél, a gyors ételekkel szemben az egészséges, lassú, minőségi étkezés fontosságát hangsúlyozva. Petrini  kezdeményezése az elmúlt évtizedek során globális mozgalommá duzzadt, és olyan területek is bekapcsolódtak a slowba, mint az utazás, a gyereknevelés, az olvasás, a munkavégzés, a médiafogyasztás, a mozi, a városok vagy a design. Minden területen a lehető legközvetlenebb kapcsolatokat, leginkább emberközeli termelést, tájékozódást és a környezetünk minél teljesebb megélését szorgalmazzák.

A Belvárosi mozi idei, második slow hétvégéjét a KÖZÖSSÉG szellemében tervezi. Egyrészt igyekszik minél több szellemi partnert bevonni, másrészt minél több közös cselekvésre buzdítani reménybeli vendégeinket.

KÖZÖS FAZÉK – vegetariánus ételkóstoló az ŐRANGYAL Gasztroház Étterem jóvoltából

KÖZÖS POSTER készítés – írj egy gondolatot, rajzolj egy képet, ragassz egy fényképet (saját vagy kölcsönzött is lehet): mi jelent számodra csendes, hétköznapi örömöt? Mit nézel, olvasol, hallgatsz szívesen? Hol sétálsz? Mi a kedvenc foglalatosságod?

KÖZÖS LÉLEKFÜRDETŐ KONCERT – január 25. 11 óra. Köszönet Páli Tibornak és Jenei Kornélnak.

Waldorf- Játszóház (szombat, 12 órától) Szegedi Waldorf Társas Kör Egyesület – Együttműködő partner

A Belvárosi mozi hátulról– KÖZÖS BEJÁRÁS (január 25., 15 óra)

Plakát kiállítás – a 25 éves THEALTER Fesztivál archívumából a MASZK Egyesület jóvoltából.

Unalmas-e a lassú? - Ibos Éva interaktív eszmefuttatása (január 24. 18:30)

Masszázs szalon, jógaóra (szombat, 16 óra)

Gyerekprogramok:

diavetítés, társasjátékozás, kézműves foglalkozások, nemezelés, szövés

 

KÖZÖS FILMNÉZÉS – slow filmek,”Kedvenc filmem” – sorozatindító bemutató és kvaterkázás

Ajánlott filmek:

Január 24. szombat

14:15 óra: HALHATATLAN SZERETŐK – 2013, színes, feliratos, amerikai film, 123 perc, rendezte: Jim Jarmush, szereplők: Tilda Swinton, Tim Hiddleston

16 éven aluliak számára nem ajánlott. – BB terem

Adam (Tom Hiddleston) és Eve (Tilda Swinton) vámpírok és szerelmesek. Bár nem egy helyen, még csak nem is egy országban laknak, egymás iránti érzéseik több száz év után sem hunytak ki. Mindketten imádják a művészetet: Eve hobbija a tánc, míg Adam elképesztő zenéket ír. Egyik nap Eve úgy dönt, elutazik Adamhez, hogy segítsen a rossz passzban lévő férfin. Nemsokára feltűnik Eve cserfes és szertelen húga, Ava (Mia Wasikowska) is, aki teljesen szétzilálja a halhatatlan szeretők mindennapjait.Az alkotás egyik legnagyobb értéke, hogy nem a populáris vámpírfilmek nyomdokain halad, így elkerüli a sablonos vámpírábrázolást és cselekményvezetést. Többletjelentéssel ruházza fel a karaktereket, sőt magát a vérszívólétet is. (Kiss Gréta: A halhatatlanság elviselhetetlen könnyűsége, KULTer.hu)

 

16:30 óra: TÉLI ÁLOM2014, színes, feliratos, török-francia-német film, 196 perc, rendezte: Nuri Bilge Ceylan, szereplők:Haluk Bilginer, Melisa Sözen

12 éven aluliak számára nem ajánlott.- CSJ terem

Mindannyian hataloméhes diktátorok vagyunk - derül ki Kappadókia fenséges sziklái között Nuri Bilge Ceylan új művében. A cannes-i fesztivál monumentális török versenyfilmje a mindennapokat felörlő játszmáinkat leplezi le - őszintén, felkavaróan, kegyetlenül. (Gyenge Zsolt: Homo potens – Hétköznapi hatalmasok, revizoronline.hu)

18:30: 20 000 NAP A FÖLDÖN- 2014, színes, feliratos, angol film, 97 perc, rendezte: Jane Pollard, Iain Forsyth, szereplők: Nick Cave, Kylie Minogue

12 éven aluliak számára nem ajánlott. – BB terem

A 20,000 nap a Földön nem a szokványos rock-dokumentumfilm, inkább egy Nick Cave perszónáját élve boncoló, de mitológiáját megerősítő tűnődés a rockköltő ars poeticájáról. (Soós Tamás: Vibrál, transzformál. revizoronline.hu)

 

20:30 óra: LAVINA2014, színes, feliratos, svéd-dán-norvég film,118 perc, rendezte: Ruben Östlund, szereplők: Johannes Kuhnke, Clara Wettergren

12 éven aluliak számára nem ajánlott. – CSJ terem

Hiába a kiadós fogmosás, a rendezett családi élet és a jóléti körülmények, semmi okunk biztonságban érezni magunkat. Ruben Östlund filmje vicces, ijesztő és nagyszerű.

A lavina a láthatatlanná civilizált alantas ösztönvilágot, a nett fasszád mögötti hazugságokat, az eltagadott ürességet kavarja föl és metaforizálja – amelyek egy pillanat alatt elsodorhatnak és ránk omolhatnak, akármilyen klasszul is érezzük magunkat a kisuvickolt kulisszák között. (Nagy V. Gergő: A szakadék fölött. revizoronline.hu)

Január 25. vasárnap

14:15 óra: SRÁCKOR2013, színes, feliratos, amerikai film, 166 perc, rendezte: Richard Linklater, szereplők: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke

12 éven aluliak számára nem ajánlott. – BB terem

Minden valamirevaló művészi alkotás ambíciója, hogy rabul ejtse az időt. Egyszerre dacoljon vele és húzza be magába, úgy őrizze meg csillogva, ahogy a borostyán őrzi az óvatlan bogarat. A kevésbé ambiciózus mű már azzal is megelégedne, hogy legalább az alkotásra szánt idő ne vesszen kárba. A houstoni születésű Richard Linklater 12 évet szánt rá, hogy filmvászonra csalogassa a múló perceket, és a Sráckor e tekintetben nem csupán hajmeresztő, szabályokkal dacoló film lett, hanem megkerülhetetlenné is vált. (Papp Sándor Zsigmond: Varázslat hétfőn. nol.hu)

16:30 óra: TÉLI ÁLOM CSJ terem

17:30 óra: A Telin Tv bemutatja: Karácsony van! Mi újság? – Játékfilm 28perc, rendezte: Nagyné Borbás Edina, főszereplők: Rácz Tibor, Bánvölgyi Tamás

BB terem

A régmúlt idők karácsonyi történeteit hűen  felidézendő két barát: Tamás, a borbély és Tibor, a kuncsaft kitárgyalják az aznapi újság cikkei alapján (december 23-24.) a napi eseményeket. 1876 az első év. A két barát a napot az újság böngészésével múlatja. A két úr ugyanis azt a szokást vette fel évek alatt, hogy a borbély kikészíti Tibornak az újságot, és az ő privilégiuma, hogy felolvassa belőle a cikkeket. A kiválasztott cikkek, reklámok  könnyed karácsonyi hangulatot idéznek meg 1876-ból,1895-ből,1898-ből és 1900-ból.

A felolvasott szövegek forrásául a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár folyóirat-archívuma szolgált.

18:30: 20 000 NAP A FÖLDÖNBB terem

20:30 óra: LAVINA CSJ terem

 

A Somogyi-könyvtár programjai:

Orvostudomány a képzőművészetbencímű kiállítás megtekintése tárlatvezetéssel a Somogyi-könyvtárban (Dóm tér 1-4.)

A tárlat a könyvtár dokumentumait felhasználva egy különleges témakört dolgoz fel: a művészet és a tudomány – ezen belül is az orvoslás találkozását jeleníti meg. A művészettörténet változatos korszakaiból szemezgető válogatás témái az orvos és az orvosi beavatkozások ábrázolása, anatómia és bonctan, a betegségek és a betegek megjelenítése, gyógyítás és gyógymódok. Mindezt képzőművészeti albumok és orvos- és gyógyászattörténeti munkák felhasználásával mutatjuk be.

A tárlatot bemutatja: Bori Katalin

 

Könyvtár másként!  – a Somogyi-könyvtár a könyvek mellett folyóiratokkal, kottákkal, CD felvételekkel,  DVD filmekkel, diákkal, hangoskönyvekkel és egyéb dokumentumokkal várja látogatóit. A Belvárosi moziban a Slow hétvégén a Somogyi-könyvtár (Dóm téri épület, első emeletén működő) művészeti-és zenei gyűjteménye, valamint Hangoskönyvtár hívja közös lassulásra a rendezvény iránt érdeklődő nagyérdeműt.

 

A Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtára 2015-ben lesz 35 éve, hogy jelenlegi helyén a Stefánia 2. szám alatt várja látogatóit. Speciális szolgáltatásai elsősorban vakok és gyengénlátók számára vehetők igénybe, de a látók is egyre gyakrabban látogatják. Családok számára ideális könyvtár a város szívében. Egyre népszerűbb a hangoskönyvek kölcsönzése, de nyelvtanuláshoz szükséges CD-kkel és kazettákkal is állnak rendelkezésre. A könyvek és folyóiratok kölcsönzése mellett, helyben olvasásra és használatra is lehetőség van. A DVD-ket és a könnyűzenei CD-ket pedig emeltszintű szolgáltatásként kínálják. A diafilmek iránti igény pedig napjainkra a  reneszánszát éli. Kisgyermekes családok számára ajánlják a kölcsönözhető diafilm választékot. A Slow hétvégén lehetőség lesz közös diafilmnézésre, belehallgatni a hangoskönyvekbe, valamint kipróbálni a vakok számára készült játékokat is.

 

A Somogyi-könyvtár művészeti- és zenei gyűjteménye(Dóm tér 1-4., 1. emelet) a könyvtár nyitva tartási idejében szeretettel várja a könyvek mellett a zenét, filmet kedvelő érdeklődőket. Közel 3500 CD és több száz film segítségével biztosítja a szabadidő eltöltését, valamint speciális dokumentumaival támogatja a közép- és felsőfokú tanulmányok sikeres elvégzését is. A CD-ket és DVD-ket lehet  helyben használni, vagy emelt szintű szolgáltatásként kölcsönözni. A tudomány minden területéről folyóiratok, napilapok, női magazinok is várják az olvasást, szórakozást, kikapcsolódást kedvelő olvasóinkat.

 

 

 

VILÁGMEGVÁLTÓK filmklub 2015. tavasz

.. filmek, amelyeket látnod kell, mielőtt felnősz ...

VILÁGMEGVÁLTÓK FILMKLUB – 2015. TAVASZ (18. szemeszter)

Téma: ÁLOM ÉS VALÓSÁG HATÁRÁN

(február 12. – A 100 éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt - annak, aki lemaradt az előző szemeszter első vetítéséről)

Február 19.  18:15 óra: Lukas Moodysson: MI VAGYUNK A LEGJOBBAK – 2013, svéd, 104 perc (12)

Március 05.  18:15 óra: Francois Ozon: A HÁZBAN – 2012, francia, 105 perc (16)

Március 19.  18:15 óra: Hajdu Szabolcs: BIBLIOTHEQUE PASCAL – 2010, magyar, 110 perc (18)

Április 09.  18:15 óra: Jim Jarmush: HALHATATLAN SZERETŐK – 2013, amerikai, 123 perc (16)

Április 16.  18:15 óra: Michel Gondry: TAJTÉKOS NAPOK – 2013, francia, 125 perc (12)

Május 07.  18:15 óra: Zomborácz Virág: UTÓÉLET – 2013, magyar, 95 perc (16)

Május 14.  18:15 óra: MEGLEPETÉS FILM!

Az előadások előtt bevezetőt mond: IBOS ÉVA kritikus, művészettörténész. Az előadásokat a Balázs Béla teremben tartjuk.

Jegyár: 600 Ft

Bérlet ára: 3500 Ft

Pages